Salmoneloza 01.05.2020

Salmoneloza 01.05.2020

Najpogostejši vir okužb z bakterijo salmonelo sta hrana in voda. V Sloveniji se letno s salmonelo okuži okoli 10 tisoč ljudi. Bolezen je praviloma ozdravljiva, potrebno pa je vedeti, da pri bolnikih s kroničnimi obolenji ali slabo odpornostjo lahko pripelje tudi do hujših zapletov. Vir okužbe je živilo živalskega izvora, najpogosteje perutnina in jajca ali pa bolnik okužen z salmonelo. Bolezen se največkrat pojavlja poleti oz. v toplih dneh. Na okuženi hrani, ki stoji na toplem, se bakterije masovno razmnožujejo. Veliko vlogo pri prenašanju povzročiteljev ima osebna higiena, predvsem rok.

Znaki obolenja nastopijo v času od 12 ur do 3 dni po okužbi. Običajno se začne s slabostjo, bolečinami in krči v trebuhu, včasih bruhanjem in izrazito drisko (s pogostim odvajanjem blata). V prvih dneh bolezen spremlja povišana temperatura in pomanjkanje apetita. Bolnik se zaradi bolezni zelo hitro izčrpa, zaradi izgube tekočine pa pride do dehidracije. Bolezen traja od nekaj dni do dveh tednov, odvisno od njene oblike. Pri lažjih okužbah lahko določeni znaki bolezni izostanejo, možna pa je tudi okužba brez znakov bolezni. V najhujši obliki je salmonelioza podobna koleri, bolnik pa zaradi pogostega izločanja blata, ki se mu pridruži še bruhanje, tako dehidrira, da postane nemočen.

Bolezen je posebej nevarna za starejše osebe in otroke. Tudi bolniki z lažjo obliko bolezni prenašajo povzročitelje. Bolnik praviloma ostane prenašalec tudi po izboljšanju stanja, kužen pa lahko ostane tudi več mesecev. Prenehanje izločanja salmonele lahko v teh primerih ugotovimo le z mikrobiološkimi preiskavami blata.

Pri okužbi je potrebno spiti dovolj velike količine vode in počivati. Znaki okužbe bodo minili približno v enem tednu, hujši zapleti so redki, žal pa pri oslabelih ljudeh salmonela lahko povzroči tudi smrt. Praviloma se zdravniki za zdravljenje z antibiotiki ne odločajo, ker salmonela nanje zelo hitro postane odporna.

Kako si lahko pomagamo pri zastrupitvi s hrano, okužbi s salmonelo z Zapperjem-Pro? Poleg pitja zadostnih količin vode, v Zapper-Pro vstavimo naslednje frekvence: 180 Hz, 570 Hz, 1850 hz, 7500 Hz, 329000 Hz, 382300 Hz, 386550 Hz, 355000 Hz, 386000 Hz, 390000 Hz in izvajamo 1-2 polurni terapiji na dan, dokler ne minejo simptomi.

 Zapper-Pro s frekvencami vpliva na vzrok slabosti, bolečine in krčev v trebuhu, v opisanem primeru torej na bakterijo Salmonello iz družine Enterobakterij in jo pomaga uničiti.

S toplimi dnevi pridejo tudi okužbe s salmonelo. V Sloveniji se letno s salmonelo predvsem preko hrane in vode okuži...

Objavil/a Zapper-Pro dne Petek, 01. maj 2020

1 Comment

Write a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja