Frekvence Meridianov Človeškega Telesa

ODKRIVANJE 12-ih MERIDIANOV AKUPUNKTURE

Kaj delajo in kaj pomenijo za vaše zdravje?

Dobrodošli na avtocesti vašega Qi-ja.

Transportni sistem vaše vitalne energije po telesu in organih…

… in jedro kitajske medicine in akupunkture.

V bistvu so meridiani obtočni sistem energije, podobno kot krvni obtok.

Razlika je v tem, da se po meridianih namesto krvi pretaka vitalna energija, imenovane Qi (izgovarja se “Či”).

Hkrati je preprosto in zelo zapleteno. S celotnim sistemom je povezanih več konceptov in na spletni strani Zapper-Pro se bomo poglobili v njihov pomen.

Na primer, za opis smeri pretoka energije sistem Meridian vključuje dvojnost Yin in Yang. Yin energija seva navzven, medtem ko se energija Yang vrača v jedro.

Drug pojem, ki vključuje tok, je kitajski izraz za meridiane, Jing Luo. Jing pomeni “skozi”. Nanaša se na navpične prehode po meridianu. Luo se nanaša na povezovalne pritoke. Skupaj jih imenujemo “kanalsko omrežje”.

Več podatkov o meridianih na enem mestu (frekvenca, smer, element, sezona, čutilni organ, čas aktivnosti, število akupunkturnih točk…) najdete s klikom tukaj: https://zapper-pro.si/meridiani-v-tabeli/

Več informacij o akupunkturnem sistemu meridianov najdete s klikom tukaj: https://zapper-pro.si/akupunkturni-sistem-meridianov/

O zgodovini akupunture in sistema meridianov preberite tukaj: https://zapper-pro.si/zgodovina-sistema-meridianov/

Zanimiva slika s frekvencami meridianov – KLIK

Po kitajski medicini ima človeško telo 12 glavnih meridianov:

SRCETANKO ČREVOMEHURLEDVICE
PERIKARDIJTROJNI GRELECŽOLČNIKJETRA
PLJUČADEBELO ČREVOŽELODECVRANICA

 

Kakšen je pomen 12-ih meridianov? Vseh 12 meridianov se zvrsti v kronološkem vrstnem redu. Vsak meridian je najbolj aktiven v določenih urah dneva / noči, kitajska medicina pa navaja uro meridiana, ob kateri je najbolj aktiven čas posameznega organa. Zadeva je podobna plimi in oseki. Glede na časovni vrstni red, imajo posamezni meridiani čas svoje plime. To pomeni, da ima vsak meridian v določenem času največji pretok energije in krvi. Zato se pomoč različnim organom priporoča glede na časovni vrstni red, kar pomeni, da lahko s polovico truda doseže dvakrat večji rezultat. Gre za osnovno razmerje med meridiani, organi in časom.

Skozi meridiane v telesu kroži energija ali qi/či, kar vas ohranja zdrave. Če se cirkulacija prekine, nastane bolezen. Po tradicionalni kitajski medicini lahko pritiskanje akupunkturnih točk odpravi blokade na posameznih meridianih.

Meridianska ura je zelo uporabno orodje za pomoč pri energetskih neravnovesjih. S frekvencami meridianov lahko v določenih urah izboljšate aktivnost na posameznem meridianu.

V nadaljevanju si oglejte slike meridianov in njihovih frekvenc.

Poleg časovnega okvira, v katerem je določen meridian najbolj aktiven, so zapisane frekvence (vse te informacije sicer najdete tudi v tabeli meridianov), ki ji lahko vpišete v Zapper-Pro. Terapije za posamezen meridian lahko izvajate z ročkami, še večjo učinkovitost pa dosežete z uporabo suhega seta in sicer z elektroprevodnimi rokavicami. Z rokavicami, ki so prevodne tako znotraj kot zunaj boste z masažo lahko stimulirali vsak posamezen meridian…

SRCE 289 Hz (od 11. do 13. ure)

Srce potiska kri, da teče in dviguje duha. Dremanje v tem obdobju je dobro za dvig duha in okrepitev energije.

 

“Kralj organov” – srce – je hiša oz. bistvo vitalnosti. Poveljuje vsem drugim organom in čustvom. Srce je tudi sedež našega uma. Deluje s številnimi organi z namenom uravnavanja cirkulacije in vzdrževanja zdravega duševnega stanja. Če je srce neuravnoteženo, bodo trpeli vsi drugi organi in meridiani. Srce je primarno pri obrambi pred boleznimi.

Jezik se uporablja pri diagnosticiranju neravnovesij srca. Šteje se, da so govorne napake ali nemost posledica neravnovesja na srčnem meridianu. Kot vir telesne toplote in cirkulacije krvi lahko bleda obrazna polt pomeni neravnovesja na srčnem meridianu.

Vse vrste duševnih in čustvenih težav imajo lahko vzrok v neravnovesju srčnega meridiana.

Srčni meridian se začne blizu pazduhe in teče po notranjem delu roke, konča pa se na konici mezinca.

TANKO ČREVO 316 Hz (od 13h do 15h)

Tanko črevo prilagodi prehrano dneva.

 

Tanko črevo, odgovorno za prejemanje hrane med prebavo, je znano kot „minister za sprejem“. Pred prenosom odpadkov loči nečistoče od hrane in absorbira vodo.

Ne bi smelo biti presenečenje, če povemo, da je za prebavo odgovoren meridian tankega črevesa. Vendar pa ta meridian deluje v paru s srčnim meridianom.

Nadzira osnovna čustva in kitajska sopomenka za “zlomljeno srce” je “zlomljeno črevesje”. Meridian deluje tudi s hipofizo, ki je znana kot “glavna žleza” za uravnavanje rasti in endokrinega sistema.

Neravnovesje meridianu tankega črevesa lahko povzroči hujšanje in bolečine v trebuhu. Lahko vodi tudi do nemira in slabše sposobnosti razmišljanja.

Od konca mezinca se meridian tankega črevesa dvigne po zadnjem delu roke. Preden se dvigne in gre po vratu ob strani, cik-cak zavije po zadnji strani rame. Na licu se obrne navzven in se konča pred ušesom.

MEHUR 343,8 Hz (od 15. do 17. ure)

Pravilne aktivnosti izboljšajo kroženje telesne tekočine.

 

Mehur se imenuje “minister za rezervoar”. Medtem ko sam organ le shranjuje in odstranjuje tekoče odpadke, njegova energijska funkcija vključuje uravnoteženje avtonomnega živčnega sistema. Deloma je to zato, ker meridian mehurja obsega celotno višino telesa in teče vzdolž hrbtenice. Mehur igra pomembno vlogo pri uravnavanju simpatičnega in parasimpatičnega živčevja.

Neravnovesje meridiana mehurja lahko povzroči bolečine v križu ali šibkost v križu ter težave z uriniranjem. Neravnovesje tega meridiana prav tako lahko povzroči tudi strah ali trmo.

Meridian mehurja se začne pri notranjem delu očesa in teče navzgor po lobanji, kjer se obrne navzven, preden se spusti po hrbtu navzdol. Meridian nato sledi kolku in križnim živcem, preden steče po zadnjem delu noge in se konča na zunanji strani mezinca na nogi.

Opomba: v Zapper-Pro vpišemo frekvenco 344 Hz.

LEDVICE 383,7 Hz (od 17. do 19. ure)

Ledvice začnejo shranjevati esenco. Ta čas ni primeren za preveč gibanja ali veliko vode.

 

V tradicionalni kitajski medicini so ledvice med najpomembnejšimi organi. Ta organ vključuje nadledvične žleze in moške ter ženske spolne organe. Ledvice so znane kot “minister za moč” in tudi “koren življenja”. Njihova naloga je shranjevanje prenatalne energije, pa tudi esencialne življenjske energije. Ledvice delujejo pri uravnavanju možganov in imajo pomembno vlogo pri oblikovanju spominov in racionalnega razmišljanja.

Neravnovesje v ledvicah lahko povzroči impotenco ali imunsko pomanjkljivost. Lahko vodi tudi do slabega spomina ali nezmožnosti jasnega razmišljanja. Diagnozo neravnovesja ledvičnega meridiana se opravi s pregledom oči in sluha. Bolečine v hrbtu in kratkotrajna zmožnost pozornosti so tudi lahko pokazatelji neravnovesja meridiana ledvic.

Ledvični meridian se začne na podplatu stopala in teče vzdolž notranjega roba, preden zavije okoli gležnja. Vzpne se po notranjem delu noge in teče po osrednjem trupu, preden se konča na notranji strani ključnice.

Opomba: v Zapper-Pro vpišemo frekvenco 384 Hz.

PERIKARDIJ 477 Hz (od 19. do 21. ure)

V tem času poskrbite za dobro voljo. Lahko preberete knjigo, poslušate glasbo, se odpravite v SPA, zaplešete ali igrate Tai Chi, da se sprostite in nevtralizirate stres.

 

Čeprav pri perikardiju ne gre za organ, ustreza dejanskemu delu telesa. Perikardij ali osrčnik je zaščitna vreča, ki obdaja srce. S svojimi funkcijami pomaga tudi meridianu trojnega grelca. Je eden od dveh glavnih meridianov, ki nista povezana z glavnim organom. Njegova zaščita presega fizično in vključuje duševno, čustveno in duhovno.

Odgovoren je tudi za uravnavanje krvnega obtoka. Meridian perikardija povezuje čustva ljubezni s fizičnim seksom.

Neravnovesja lahko povzročijo težave s srcem, prsnim košem, želodcem in umom. Neravnovesja tega meridiana so pogosto posledica ekstremnih, trajnih izbruhov čustev.

Meridian perikardija se začne na sredini prsnega koša in se spusti do trebušne prepone. Prav tako se razveja iz prsnega koša in poteka vzdolž notranjosti roke, konča pa se na konici sredinca na roki.

 

TROJNI GRELEC 496 Hz (od 21h do 23h)

Če človek v tem času spi, si lahko najbolje odpočije, kar je za telo zelo koristno.

Meridian trojnega grelca je drugi primarni poldnevnik, ki ni povezan z organom. Kljub temu je podoben ščitnici, ker nadzira metabolizem. Vendar ni strogo omejen na energijski metabolizem. Sodeluje tudi pri prebavi in ​​predelavi odpadkov.

Kot že ime pove, je trojni grelec sestavljen iz treh delov: zgornjega, srednjega in spodnjega. Zgornji grelec poteka od dna jezika do želodca. Nadzira telesni vnos hrane, vode in kisika. Srednji grelec se začne pri želodcu in konča pri piloričnem sfinktru oz. ventilu. Odgovoren je za prebavo in preoblikovanje hranil za uporabo v telesu. Spodnji grelec se nato razcepi, konča pa se v anusu in sečilih. Njegova naloga je odstranjevanje odpadkov.

Ko pride do neravnovesja, lahko pride do motenj v organih čutil in ob strani glave.

Meridian trojnega grelca se začne na konici prstanca. Teče navzgor po zadnji strani roke, prečka ramo in se konča na ključnici.

 

ŽOLČNIK 506,8 Hz (od 23. do 1. ure)

Ko človek v tem času zaspi, lahko žolčnik dokonča presnovo. Slaba presnova žolčne kisline vodi k nastanku žolčnih kamnov.

 

Meridian žolčnika vidimo kot telesnega hišnika. To ni žalitev, saj so ga stari Kitajci imenovali “Spoštovani minister”. Žolčnik izloča žolč za pomoč pri prebavi. Tako mišice dobijo energijo. Deluje v paru z limfnim sistemom z namenom izločanja mlečne kisline. Iz tega sledi, da je meridian žolčnika delno odgovoren za zdravje mišic.

Meridian žolčnika je odgovoren za drzna in odločna duševna stanja. Aforizem “veliko žolča” odraža to prepričanje tudi v starodavnih zahodnih kulturah.

Neravnovesje na meridianu žolčnika povzroča več duševnih kot telesnih stisk. Takšno neravnovesje vodi tudi do nespečnosti in otrdelosti mišic. Lahko povzroči slabo presojo, plahost in neodločnost.

Meridian žolčnika se začne ob zunanjem kotičku očesa. Pred ušesom in nad očesom gre cik-cak navzgor in navzdol, preden steče po zadnjem delu lobanje. Spusti se ob strani telesa, nadaljuje po zunanji strani noge in se konča na zunanjem robu 4. prsta na nogi.

Opomba: v Zapper-Pro vpišemo frekvenco 507 Hz.

JETRA 1032 Hz (od 1. do 3. ure)

V tem času človeško telo potrebuje veliko kisika, kar zahteva globok spanec.

 

Jetra veljajo za enega od glavnih organov v tradicionalni kitajski medicini. Imenuje se »Šef osebja« v glavnem štabu.

Deloma je to zato, ker jetra hranila spremenijo v uporabne snovi, ki jih telo porabi za energijo. Jetra prav tako razstrupljajo kri.

Meridian jeter je zadolžen za periferni živčni sistem ter vezi in kite. Hipertenzijo in nezmožnost sprostitve povzroča neravnovesje na jetrnem meridianu. Jetrna neravnovesja se diagnosticira s pregledom oči ali nohtov na rokah in nogah. Neravnovesje na tem meridianu lahko povzroči tudi težave z jezo.

Meridian jeter se začne na notranji strani palca na nogi. Poteka po nartu stopala in navzgor po notranji strani noge. Pri kolku se pred vzponom spusti proti genitalijam. Na spodnjem delu trebuha se jetrni meridian obrne navzgor in gre do reber, preden se premakne nazaj proti sredini trupa in se dvigne do njegove končne točke na prsni bradavici.

PLJUČA 2287 Hz (od 3. do 5. ure)

Jetra dovajajo svežo kri v pljuča, sveža kri pa se skozi pljuča pošlje v telo. Zato se ljudje zjutraj počutijo energično.

 

Meridian pljuč je med 12-imi glavnimi meridiani po pomembnosti takoj za meridianom srca. Imenujemo ga tudi “predsednik vlade” in pomaga pri nadzoru energije in kroženju krvi. Pljuča in srce delujejo v povezavi s krvjo in energijo ter so komplementarni deli živega sistema. Ta povezava je vzrok, da pljuča imenujejo tudi “duhovnik” in “nebeški minister”. Pljuča nadzirajo tudi kožo in potenje.

Pljučni meridian ustvarja tako imenovano sevalno energijo. Ta nadzor pljuča postavlja v ospredje pri boju proti zunanjim boleznim. Pljuča z dihanjem povezujejo um in telo. Qigong je zasnovan za krepitev te vezi, zato se osredotoča na pljučni meridian.

Neravnovesja meridiana pljuč lahko povzročijo okužbo zgornjih dihal, motnje dihanja in težave s kožo. Neravnovesje lahko povzroči tudi obup in tesnobo.

Meridian pljuč se začne na sprednji strani rame. Najprej se dvigne, nato pa spusti po roki in se konča na koncu palca.

DEBELO ČREVO 4230 Hz (od 5. do 7. ure)

Pljuča napolnijo telo z dovolj veliko količino sveže krvi, da se pospeši delovanje debelega črevesa, kar mu omogoča dokončanje procesa absorpcije vode in hranil ter iztrebljanja.

 

Debelo črevo je zadolženo za tvorjenje trdnih odpadkov iz tekočine. Znan kot “mojster prevoza”, je zadnji organ, preden se izločijo trdni odpadki. Debelo črevo deluje tesneje s svojim organom, ki je njegov par (pljuča), kot večina. Pljuča z dihanjem premikajo debelo črevo. Debelo črevo uravnava telesne tekočine, pri čemer deluje skupaj s pljuči.

Neravnovesje na meridianu debelega črevesa lahko povzroči zaprtje, drisko in bolečine v trebuhu. Posledica neravnovesja tega meridiana sta tudi depresija in pretirana zaskrbljenost.

Meridian debelega črevesa se začne na zunanji strani kazalca. Potuje po zgornjem delu roke, preden preide na zadnji del rame. Prečka ramo, teče po grlu in se konča tik pod nosom.

ŽELODEC 126,9 Hz (od 7. do 9. ure)

V tem času je zajtrk lahko prebavljiv in absorbiran.

 

Želodec je zadolžen za elementarno ravnovesje. Imenovan “Morje prehrane” in “Minister za mletje” pomeni začetek prebave. Zaradi popkovine se imenuje tudi “Korenina postnatalnega življenja”. Želodec je zadolžen za pridobivanje energije iz hrane in pijač.

Skupaj z vranico želodec prenaša energijo po meridianskem sistemu. Želodec uporablja tudi različne vrste zaužite hrane, da uravnoteži pet osnovnih energij.

Neravnovesje na želodčnem meridianu povzroča energijske pomanjkljivosti v meridianskem sistemu. Prav tako lahko neravnovesja povzročijo manijo, zmedo ali tesnobo.

Želodčni meridian se začne pod očesom, ob nosu. Spusti se, preden sledi čeljusti do lobanje. Nato pade in steče po grlu, prsih in trebuhu. Nadaljuje se po sprednjem delu nog in stopal, preden se konča na zunanjem robu palca.

Opomba: v Zapper-Pro vpišemo frekvenco 127 Hz.

VRANICA 264,9 Hz (od 9h do 11h)

Vranica uravnava prebavo, absorpcijo in izločanje ter ima močne funkcije filtracije in shranjevanja krvi.

 

Ta meridian vključuje tudi trebušno slinavko in je delno odgovoren za prebavo. Meridian vranice se imenuje “minister za kaščo”. Za absorpcijo hranil iz hrane in pijače so potrebni encimi, ki nastajajo v vranici in trebušni slinavki. Vranični meridian uravnava količino in kakovost krvi v obtoku.

Meridian vranice deluje s pljučnim meridianom, da ustvari resnično človeško energijo. Na ta meridian vpliva tonus mišic. Meridian vranice je odgovoren za logično in analitično razmišljanje. Je tudi prvi meridian pri oblikovanju spomina.

Neravnovesja v meridianu vranice se lahko diagnosticira preko ust. Rdeče, vlažne ustnice kažejo na presežek vranične energije, medtem ko blede, suhe ustnice kažejo nasprotno. Slaba volja in razpoloženje sta povezana z neravnovesjem vraničnega meridiana.

Meridian vranice se začne na koncu palca na nogi in potuje navzgor po notranji strani noge. Premika se v želodec in iz njega, dokler ne gre po telesu navzgor in se konča pod sprednjim delom rame.

Opomba: v Zapper-Pro vpišemo frekvenco 265 Hz.

Du Mai meridian (Governing Vessel)

Čeprav ni eden od 12 glavnih meridianov, se pogosto uporablja v akupunkturi. Du Mai, imenovan “Morje Yang Meridianov”, nadzoruje meridiane Yang. Nadzira tudi “Guardian Qi”, oba pa sta povezana z imunskim sistemom in sposobnostjo boja proti zunanjim boleznim. Prav tako je ta meridian “ogenj” telesa in odgovoren za telesno toploto.

Du Mai deluje tudi z ledvicami za uravnavanje možganov. Skupaj z meridianom Ren Mai je eden najpomembnejših meridianov v tradicionalni kitajski medicini.

Du Mai se začne na dnu medenice in potuje navzgor po hrbtu, čez vrh glave in se konča nad zgornjo ustnico.

Du Mai ima 28 akupunkturnih točk.

Ren Mai (Conception Vessel)

Podobno kot Du Mai tudi Ren Mai ni eden od 12 glavnih meridianov. Kljub temu se Ren Mai meridian v akupunkturi pogosto uporablja. Znan je tudi kot “Morje Yin Meridianov”. Prejema Qi z meridianov Yin, preden ga razdeli na meridiane Yang. Ren Mai je odgovoren za kroženje Qi po telesu. Nadzira tudi reprodukcijski cikel in libido.

Ren Mai pomaga nadzorovati 7 -letni življenjski cikel. Prav tako ustvarja “Guardian Qi”, ki ga tudi nadzoruje. Je eden izmed dveh najpomembnejših meridianov (poleg Du Mai) v  tradicionalni kitajski medicini.

Ren Mai se začne na dnu medenice in potuje po sprednjem delu telesa do spodnje ustnice. Je eden glavnih meridianov v praksi Qigong-a.

Ren Mai ima 24 akupunkturnih točk.

Write a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja