FORUMI ZAPPER-PRO.si

In obiskovalec v fokusu: VI!

Globalni, v prihodnost usmerjeni in pomemben forum za vsakodnevno prakso. Forumi so vznemirljiv dodatek k spletni strani Zapper-Pro.si. Od zdravstvene informatike in medicinske tehnologije do laboratorijske medicine in zdravstvene industrije ter nenazadnje do povsem vsakdanjih nasvetov, forumi ponujajo izmenjavo izkušenj in praktično predstavitev uporabe različnih pristopov k zdravemu slogu življenja.

Notifications
Clear all

Povišana sedimentacija

5 Objave
4 Uporabniki
0 Reactions
8,809 Ogledi
Objave: 1
Topic starter
(@cimra)
New Member
Prisoten od: 3 leta ago

Stara sem 41 let... pred kratkim sem bila na pregledu, kjer so mi ugotovili povišano sedimentacijo in sicer 25... naredili so še nekaj drugih preiskav in je bilo vse ok. Zdravnik je rekel, da ni razloga za skrb, mene pa vseeno zanima še mnenje koga drugega, ker me malo skrbi. Hvala

4 Replies
marcus
Objave: 22
Admin
(@marcus)
Administrator
Prisoten od: 5 let ago

Povišana sedimentacija običajno pomeni, da je nekje v telesu prisotno vnetje, še posebej, če druge preiskave ne pokažejo posebnosti. V primeru slabega počutja ali drugih znakov bi bilo vsekakor dobro ponovno obiskati zdravnika.

Reply
Doc
Objave: 15
 Doc
(@doc)
Active Member
Prisoten od: 3 leta ago

Tako je. Prav imate glede vnetja v telesu. Sama sedimentacija nam žal ne pove kje in kakšno je vnetje v telesu. Možnih je veliko vnetij in sicer od kršnih žil, revmatizma pa vse do težav z zobmi ali kroničnega vnetja žolčnika.

Tistim, ki imate povišano sedimentacijo, priporočam pregled pri hematologu, ponoven pregled krvi in ultrazvok trebuha. V primeru, da se pri hematologu ne odkrije ničesar, priporočam še pregled pri revmatologu.

Reply
1 Reply
(@thomas)
Prisoten od: 2 leta ago

Active Member
Objave: 9

@doc , težave z zobmi so pogost vzrok za povišano sedimentacijo. A tudi pregled pri zobozdravniku ne zagotavlja, da bodo vnetna žarišča prepoznana kot vzrok za opisane težave. Obzobna vnetna žarišča zobozdravniki po mojih izkušnjah pogosto smatrajo kot stanja, ki ne potrebujejo obravnave, dejansko pa so lahko vzrok za bakterijska vnetja.

Reply
Objave: 9
(@thomas)
Active Member
Prisoten od: 2 leta ago

Povišana sedimentacija, ki se pogosto pojavlja paralelno s povišanim CRP kaže na vnetni proces. Vsekakor je prvi korak posvet s hematologam in ocena dinamike vrednosti. Če se vrednosti ne normalizirajo, stagnirajo ali naraščajo, je potrebno opraviti dodatne preiskave. Če se izkaže, da vzrok povišanih vrednosti ni pojasnjen, to stanje uvrščamo v kategorijo patologij neznanega izvora. Uradna medicina tu svetuje sledenje, z vidika dopolnilnih metod zdravljenja pa se tu odkrivanje vzroka šele prične. Prvi postopek, ki bi ga svetoval v tem primeru je HRB analiza (visoko-resolucijska krvna analiza), ki je v najpreprostejši obliki znana pod imenom DF mikroskopija. Najpomembnejše pri celi zgodbi je po moje odkrivanje vzroka. Vse prepogosto se v takšnih primerih predpisujejo antibiotiki, ki začasno znižajo vnetne parametre, dolgoročno pa je to lahko pot k odpornosti povzročitelja in ustvarjanje pogojev za razvoj kroničnega vnetja.

Reply
Deli:

Ne odgovarjamo za vsebino komentarjev in mnenj, ki jih objavljajo obiskovalci spletne strani in foruma zapper-pro.si. Objavljeni zapisi so osebna mnenja, izkušnje in komentarji obiskovalcev te strani.